Interactieve video

Met interactieve video tover je passieve beelden om tot interactieve actie! De kijker bepaalt zelf hoe een video verloopt en waar hij op klikt. Zo zit jouw klant altijd op het puntje van zijn stoel. Wil jij ook weten wat interactieve video precies inhoudt en of er een klik is met jouw merk of bedrijf? Lees dan verder!

wat is een interactieve video?

Een interactieve video is een video waarin interactieve elementen worden toegevoegd. Dat zijn bijvoorbeeld knoppen, aanklikbare lagen of overlays. Deze elementen zorgen ervoor dat kijkers keuzes moeten maken in de video. De dynamische of klikbare video reageert vervolgens op de acties van de kijker. In deze explainer legt Maartje precies uit wat een interactieve video is:

De kijker bepaalt dus het verloop van het verhaal. Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de consumenten langer naar een video kijkt, wanneer ze kunnen participeren in de video. Dit resulteert in 44% meer totale kijktijd en het blijft in 32% van de gevallen beter hangen bij de kijker. Tijd voor actie dus!

wat levert interactieve video op?

  • Je merk/organisatie blijft in het achterhoofd van de doelgroep
  • Je houdt de aandacht van de kijker vast
  • Vergroot de merkbeleving voor de klant

action! zo werkt een interactieve video

Een interactieve video is wel wat lastiger om te produceren dan een reguliere, lineaire video. Het werkt als volgt: wanneer je als bedrijf een interactieve video wil inzetten, moet je rekening houden met een aantal aspecten. Te weten:

  1. de interactieve structuur van de video;
  2. interactieve lagen;
  3. platformen zoals YouTube;
  4. interactieve analytics.  

We lopen ze even door!

#1 Interactieve structuur (branching)

Door middel van een interactieve structuur, ook wel branching genoemd, bepaal je welke inhoud het meest relevant is voor de kijker. Zie het voor je als een vertakkend verhaal. Op alle aftakkingen zijn keuze momenten. De keuze van de kijker bepaalt de volgende scène in de video

De kijker kiest zelf welke informatie zij of hij wil zien op basis van persoonlijke interesse. Dit resulteert in hogere uitkijkpercentages van de video’s (het aantal mensen dat tot het eind blijft kijken). Deze interactieve videovorm kan erg handig zijn bij voorlichtingsvideo’s of bij het aanprijzen van producten.

#2 Interactieve lagen

Een interactieve video kan ook bestaan uit interactieve lagen, ook wel overlays genoemd. Dit is simpelweg een laag die over je video wordt geplaatst. Dit kunnen transparante aanklikbare lagen zijn, zoals: pop-up vensters met extra informatie of invulformulieren, zodat kijkers in de video direct contact met je kunnen opnemen.

Een interactieve overlay is erg interessant om een call to action te genereren. Met een simpele interactieve knop kun je consumenten direct doorsturen naar de juiste landingspagina. Ook kun je kijkers persoonlijke gegevens laten invoeren in een interactief formulier in de video.

In deze YouTube-video werken de lagen niet, maar kun je goed zien wat voor opties er zijn wat betreft interactieve overlays.

#3 Platformen voor interactieve video

Jammer genoeg is het tot dusver niet mogelijk om interactieve video’s in online videoplayers te laten afspelen. Als je een interactieve video wilt hosten op YouTube gaan de interactieve elementen verloren.

Veel ontwikkelaars van interactieve software leveren daarom eigen platforms aan waarop interactieve video’s afspelen. Deze video’s zijn vervolgens makkelijk te embedden op je eigen website.

Jammer genoeg brengt een account op een interactief platform vaak extra abonnementskosten met zich mee. Dit maakt klikbare video’s vaak een stuk duurder dan lineaire video’s.

Is YouTube interactief met video?

Een heel klein beetje. YouTube maakt ook gebruik van interactieve elementen in zijn videoplayer. Zo kun je klikbare overlays en klikbare links toevoegen, al zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt. Je kan eigenlijk alleen andere YouTube-video’s promoten of linken naar een externe website. En deze laatste optie is dan weer alleen mogelijk, wanneer je kanaal meer dan duizend abonnees heeft.

#4 Interactieve analytics

Data is een belangrijk element bij interactieve video’s. Wanneer je werkt met interactieve video’s is het kijk- en klikgedrag van de consumenten realtime te monitoren via een dashboard.

In dit dashboard kun je precies zien waar consumenten naar kijken, welke keuzes ze maken en welke verhaallijn ze kiezen. De data helpt jou als bedrijf om inzichtelijk te krijgen waar consumenten op afhaken, welke keuzemogelijkheden misschien niet duidelijk waren of waar consumenten juist op aanslaan. Met deze informatie kun je jouw video’s steeds beter optimaliseren en kun je inspelen op de behoeftes van je consumenten.

Bekijk onze interactieve video's

Vathorst College: interactieve video als digitale rondleiding door je nieuwe school

onze werkwijze met interactieve video

Wil je ook een interactieve video ontwikkelen? Dat kan! We kijken samen eerst wat je met de video wilt bereiken. Welke onderwerpen komen aan bod én welke doelgroep of doelgroepen wil je aanspreken? Met interactieve video is het namelijk heel eenvoudig om met meerdere doelgroepen tegelijkertijd te communiceren. Hoe? Elke doelgroep klikt simpelweg door een eigen verhaallijn heen. Dat is de kracht van interactieve video!

is er een klik?

Wil jij ook dat jouw klant op het puntje van zijn stoel zit en blijft doorklikken op jouw video’s? Interactieve video-expert Mareijn vertelt je graag meer over hoe wij een interactieve video voor je kunnen maken.

twijfel? alle voordelen en nadelen van interactieve video’s

Om af te sluiten: de voor- en nadelen van interactieve video’s op een rijtje. Het is voor een bedrijf ontzettend interessant om zich te verdiepen in interactieve video’s. Deze videovorm kan ingezet worden op allerlei manieren. Denk aan de verkoop van producten, informatieve uitlegvideo’s, e-learnings en nog veel meer. 

Voordelen van interactieve video’s:

  • je vergroot de betrokkenheid van de consument in de video
  • interactieve video’s worden langer bekeken dan lineaire video’s
  • je kunt kijkers data realtime monitoren en analyseren
  • je kunt directe call to actions integreren in je video

Nadelen van interactieve video’s

  • het maken vergt meer productietijd en uitgebreide storyboards zijn vereist
  • je hebt beperkte distributiekanalen, maar kunt de video’s wel embedden op je eigen website
  • je hebt meer filmmateriaal nodig dan bij lineaire video om keuzemomenten te realiseren 
Why wait?

3, 2, 1 ennnn actie!

Neem contact met onze producers op en ontdek wat er mogelijk is!