De meest bekeken videocontent op YouTube? Explainer video’s! Deze uitlegvideo’s zijn superhandig en sluiten perfect aan op de behoefte van de zoeker: ze krijgen perfect uitgelegd antwoord op de vraag waar ze mee zitten. Benieuwd wat je kan met een verhelderende video? Bekijk dan onze explainer over explainers of lees lekker verder!

explainer video: wat is dat?

Een explainer is een uitlegvideo. Vaak is het onderwerp van de video wat complexer en heeft het dus extra toelichting of verduidelijking nodig door middel van bewegend beeld. In een explainer leg je informatie duidelijk, kort en krachtig uit! En je laat vooral zien hoe iets werkt! Handig toch? 

Je kunt met een explainer echt alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld een onderwerp toelichten, maar ook je visie, een product, je bedrijfsfilm, een concept of een instructie in een explainer verwerken! En wat dacht je van een DIY-serie of zelfs explanimations? De opties zijn eindeloos! Hieronder legt onze Maartje uit hoe een explainer werkt!

waarom zijn explainers zo populair?

Explainers zijn helemaal hot! Ze helpen de kijker echt verder. Ingewikkelde informatie wordt op een duidelijk manier uitgelegd. Hierdoor is de informatie beter te begrijpen en te onthouden! Dus als je wilt dat jouw bedrijf, dienst of product blijft hangen bij je doelgroep, is een explainer top! Maar hoe zorg je ervoor dat online publiek met de spanningsboog van een goudvis, jouw uitlegvideo afkijkt? 

Tip 1. Een goede binnenkomer

Zorg als eerste voor een leuke titel en een goede opening van je video! Zo maak je kijkers al vanaf seconde één nieuwsgierig naar het onderwerp. De eerste 3 seconden van de video zijn bepalend voor of iemand wegklikt of doorkijkt. Belangrijk dus!

Tip 2. Maak gebruik van een leuke visuele stijl

Zorg ervoor dat jouw video niet alleen chill is om naar te luisteren, maar ook fantastisch om te zien! #TeamVideo weet als geen ander hoe je leuke animaties kunt verwerken in een explainer video. 

Een goede video past natuurlijk binnen de huisstijl van jouw bedrijf. Hulp nodig bij het ontwikkelen van een eigen huisstijl? Neem contact met ons op! 

Tip 3. Een goede verteller

Het belangrijkste van een goede explainer is… een goede explainer! Zorg dat je een goede presentator hebt voor je video. Zelfs als deze verteller niet in beeld is, moet deze persoon je meenemen in het verhaal. Zorg dat de presentator duidelijk articuleert en goed weet wat hij/zij gaat zeggen. Door gebruik te maken van een script, komt de presentator nog beter uit zijn woorden.

Bekijk onze mooiste explainers

Explainers voor Universiteit Utrecht: wetenschap toegankelijk maken

Explainer over de toekomst in de bouw voor Bouwmensen

stappenplan: zó maak je een explainer video

Hoe wij zo’n explainer video voor je maken? Hier komt de uitleg! 

Stap 1. Brainstormen over het concept

First things first, voordat we explainers opnemen, denken we na over het concept van de explainer. Vertellen we over de visie van een bedrijf? Of is het meer een uitlegvideo over hoe een klant zich ergens voor aanmeldt? 

Stap 2. Straight to the point

Daarna schrijven onze SEO-copywriters samen met de videoproducers een vloeiend script. Zo weet de presentator precies wat hij/zij moet vertellen en verliezen we de kernboodschap niet uit het oog!

Stap 3. Ready, set, action!

Op het GoldfiZh hoofdkwartier hebben we een te gekke studio met o.a. een greenscreen en autocue. Hier nemen we onze explainer video’s vaak op. Een greenscreen is ideaal omdat je erg makkelijk achteraf bepaalt welke achtergrond het beste bij de explainer past. En met het script in de autocue, blijft het verhaal van de presentator vloeiend. Handig! 

Stap 4. Eyecatching animaties

Dat brengt ons bij de laatste stap: de video monteren en het toevoegen van animaties. Animaties kunnen je video namelijk opvrolijken en je boodschap versterken. Onze designers weten precies hoe ze knallende animaties maken voor jouw explainer. Zo blijven je kijkers altijd opletten tijdens het kijken van jouw uitlegfilmpje! 

ook een explainer maken? 

Dit zijn de ingrediënten waarmee we jouw explainer tot een knallend succes maken! Wil je jouw boodschap ook behapbaar overbrengen? Mail Mareijn!

Why wait?

3, 2, 1 ennnn actie!

Neem contact met onze producers op en ontdek wat er mogelijk is!